Hem arrow Västmark arrow Regeltillägg arrow Extraregler till Västmark
Senast uppskickade filer
2010-02-06
Downloads
FileT10_2.5.rtf
2009-01-06
Downloads
FileT10_2.4.rtf
2008-09-08
Downloads
FileT10_2.3.rtf
Sök filer
Sök efter: 
Sök namn: 
Sök beskrivningar: 


Extraregler till Västmark PDF Skriv ut E-post
Användarna tycker:: / 0
DåligtBra 
Skrivet av Krister Sundelin   
2005-04-14
Artikelindex
Extraregler till Västmark
Samvetskval sida 1
Samvetskval sida 2
Samvetskval sida 3
Erfarenhet på annat sätt
Specialiseringar
Svårigheter vid motsatt slag
Stridsmodifikationer
Lathundar
Råsopsregeln och Boromirs regel
Läkning och blodförlust
Långsamma skador och köldskador

Läkning

Dennaa regel ingår i Västmark version 2.12 eller senare.

Efter ännu lite speltest kom följande regelförslag upp, och det gillades så skarpt att det numera är officiellt. En Allvarlig Skada tar sex veckor på sig för att bli bättre, plus så mycket som personen missade sitt stryktålighetsslag med. En person som slår 8 på sitt stryktålighetsslag när skadevärdet är 12 har missat med 4. Alltså tar det 6+4=10 veckor för honom att tillfriskna så att han bara är Skadad.

Blödning och Blodförlust

Exempel

Här nedan visas en liten bit av rollformulärets medicinska data. Den översta raden är Omtöckning, mellanraden är Skador och nedre raden är Allvarliga skador.

De tre kryssen på raden för Omtöckning kommer från att det finns tre kryss/bockar på raderna Skador och Allvarliga skador. I det här fallet kan man inte ha mindre än tre poäng Omtöckning.

vmexblod.gif (2064 bytes)

På raden Skador finns ett kryss till vänster och en bock till höger. Krysset motsvarar en vanlig Skada, medan bocken motsvarar en poäng Blodförlust. Blodförlusten har i det här fallet kommit från den Allvarliga skadan på raden under.

Om såren inte förbinds så kommer den vanliga Skadan ge en poäng blodförlust om tjugo rundor, och den Allvarliga skadan en poäng blodförlust var tjugonde runda.

(från )
I Västmark finns inget sätt att simulera blödning och blodförlust på, så för de som önskar det kommer här några extra regler för det. Det rekommenderas att dessa regler endast används för figurer och viktiga biroller – statister och mindre viktiga biroller kan man gott strunta i.

Blodförlust markeras i raden för Skador. Det är lämpligt att vanliga Skador markeras med ett kryss och från vänster till höger, medan Blodförlust markeras med en bock från höger till vänster. Eftersom det finns väldigt många kryssrutor på raden, hela femton stycken, så är det normalt sett inga problem med plats.

Får man en Skada av ett hugg- eller stickvapen, alltså inte ett krossvapen, så får man en poäng Blodförlust en gång efter tjugo rundor (en minut) om såret inte förbinds. Därefter avstannar blödningen av sig själv och man får inte mer Blodförlust av den skadan.

När man får en Allvarlig skada så får man en poäng Blodförlust direkt. Därefter får man en poäng blodförlust var tjugonde runda (en gång per minut). Har man flera allvarliga skador fördelas blodförlusten jämt. Om vapnet som orsakade den Allvarliga skadan är ett krossvapen är blödningen en inre blödning och kan inte förbindas med vanliga metoder.

Det är fullt möjligt att förblöda. En person som har en Allvarlig skada förblöder inom 60 - (Blodförlust x 10) minuter om inte såren förbinds. Observera att även blödning från vanliga Skador räknas in i denna tid. Skulle tiden bli noll eller lägre än noll så bör man betrakta fallet som nästan halshuggning eller något i den stilen – även om figuren inte dör på fläcken så är han död inom på sin höjd en minut.

Första Hjälpen och Blödning

En hugg- eller stickskada måste förbindas för att blödningen ska upphöra. En Skada stoppas med ett bandage medan en allvarlig skada kräver ett tryckförband. Första hjälpen utförs med ett slag där ett bandage för en Skada har svårighet 6 och där ett tryckförband för en Allvarlig skada har svårighet 9. Använd skickligheten Läkekonst och en lämplig egenskap, till exempel Läkande händer eller kanske Krigsvan. Inre blödningar kan inte stoppas med konventionell läkarvetenskap anno domini 1190.

Det tar 10 minus så mycket man slog över svårigheten rundor att lägga ett bandage och få stopp på blodflödet. Det tar dock alltid minst 5 rundor att lägga ett bandage, oavsett hur högt man slår eller om tärningslaget lyckas med perfektion. Om man till exempel slår 9 när man ska lägga ett bandage på en Skada (svårighet 6), tar det 7 (10-3) rundor. Det tar 20 minus så mycket man slår över svårigheten rundor att få tryckförbandet på plats, dock alltid minst 10 rundor. Misslyckas försöket att stoppa blödningen kan man försöka igen. Svårigheten minskar med ett för varje försök. Detta gäller både bandage och tryckförband.

Läkning av Blodförlust

Blodförlust minskas med ett kryss per 12 timmar om man vilar, eller ett kryss per dygn om man inte vilar. En läkningsperiod för Blodförlust räknas som två timmar. När Blodförlust minskar med ett kryss stryker man även ett kryss i Omtöckning. Blodförlust läks innan läkning av Skador och Allvarliga skador påbörjas.

Om man har en Allvarlig skada och utför ansträngande handlingar (en fysisk handling som kräver ett tärningsslag) så går såret upp igen. Läketiden börjar om och blodflödet måste återigen stoppas för att figuren inte ska förblöda. Svårigheten för att förbinda ett sådant sår är 6.

Blodförlust och trolldom

Blodförlust kan påverkas med trolldom. Att stoppa blodflödet för en Skada eller Allvarlig skada har en kostnad på 5 per skada där blodflödet ska stoppas. Man kan även ge någon en blödning som från en Allvarlig skada. Detta har en kostnad på 5 per blödande sår motsvarande en Allvarlig skada. Man får alltså inte en Allvarlig skada, utan bara blödningen från en sådan som gör att man får en poäng Blodförlust var tjugonde runda. Däremot kan man inte ge någon Blodförlust på fläcken – för detta krävs att man ger någon blödning som från en Allvarlig skada. Båda dessa effekter kan endast ha en varaktighet på Omedelbar.



< Föregående   Nästa >

Se även
shayuna.jpg
Omröstning
Skulle du kunna tänka dig att betala för konventsäventyrsserien om Yukikaze i tryckt form?
  
Prenumerationer

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.