Hem arrow Övriga rollspel arrow Gondica arrow Klurisar i Eon
Senast uppskickade filer
2010-02-06
Downloads
FileT10_2.5.rtf
2009-01-06
Downloads
FileT10_2.4.rtf
2008-09-08
Downloads
FileT10_2.3.rtf
Sök filer
Sök efter: 
Sök namn: 
Sök beskrivningar: 


Klurisar i Eon PDF Skriv ut E-post
Användarna tycker:: / 35
DåligtBra 
Skrivet av Krister Sundelin   
2005-05-17
Artikelindex
Klurisar
Utmattning
Det okända vapnet
Lans, lans och lans
Pain don\'t hurt
It\'s only a flesh wound
Vapens stora bräcklighet
Bakvänd fäktning
Enhandat tvåhandat
Alkemi enligt salamitaktiken
Den tomma effekten
Dubbel effekt
Mitt slott är min borg
Rekursiv ålder

Mitt slott är min borg...

(Tillägg/Förklaring)
Det frågas ofta på forumet hur lång tid det tar att bygga en borg, hur mycket det kostar att köpa ett hus et cetera. Så nu lägger jag upp en rätt lång förklaring av hur man gör det enkelt för sig, i väntan på boken Riddaren. Så fort den boken kommer så finns det risk att det här revideras.

Att skaffa ett hus

Det normala förfarandet att skaffa sig ett hem är att bygga, beställa byggnation av, ärva eller erövra. Det är inte särskilt vanligt att man köper ett redan existerande hus och det bör i så fall vara mest vanligt i städer. Det går i och för sig att köpa ett hus, även om det inte är lätt. Det krävs till att börja med att ägaren ska vara friboren (livegna har inte rätt att sälja "sin" mark - det är snarare tvärtom, att de är en del av marken). Friborna har dock normalt en nisch i det lokala sociala livet och är inte villiga att överge denna säkra plats mot en osäker som hemlös om man inte erbjuder allt smör i Småland, typ. Man får passa på när en egendom är ledig.

I de flesta fall (dvs på landsbygden) anses ett hem vara en del av den egendom de står på, så när man köper marken så får man huset på köpet, så att säga. I det fallet räknas priset som priset för marken plus kanske lite till för lösöret och huset. Avkastningen från marken beräknas nominellt till 1 mark silver (160d) per tunnland. Priset för att köpa den kan uppgå till ca 5-20 ggr så mycket. Vill man bygga huset själv så kan man få hjälp av sina nyblivna grannar i utbyte mot lite schyssta tjänster tillbaka. Lokala material används, så det blir egentligen ingen kapitalkostnad att bygga huset. För det mesta bygger man sitt hus själv med material från omgivningen. Det enda man således "betalar" är blod, svett och tårar. En del experthjälp kan man nog få från grannarna, men även denna "betalas" med blod, svett och tårar och en gentjänst någon gång.

I städer är det mer aktuellt att köpa ett hus, även om det även där är vanligare att man skaffar en bit mark och smäller upp sitt eget hus där. Så småningom växer sig staden stor nog att omfatta det nya huset. 

Slott köps inte, annat än som uppgörelser mellan kungar. Inte ens adelsmän köper dem. Ett slott är en militär och administrativ bas, väl befäst och lätt att försvara. Sådana saker säljs inte till fel personer, så att säga. Oftare följer de med en adelsmans förläning för att han ska kunna sköta sitt jobb (förvalta och försvara förläningen) därifrån. Att bygga ett slott går i och för sig, om det inte finns några lokala lagar som hindrar det. Räkna med att det kostar några miljoner pund och tar mellan fem och tio år att bygga ett schysst slott, i den mån man faktiskt behöver betala med reda penningar. Oftare anställer man en eller ett par byggmästare och mästerhantverkare (kanske totalt ett pund per mästare per månad) och skaffar resten av materialet och arbetskraften i form av dagsverken från lokalbefolkningen (förutsatt att man är adelsman och har rätt att ta upp skatt). Det gör i och för sig att man inte får in en del andra dagsverken, i och med att ett dagsverke som utförs på slottet innebär ett dagsverke som inte utförs på ens åkrar, så den uteblivna kapitalkostnaden balanseras av en utebliven kapitalintäkt.

I de fall slott säljs så är det oftast som en del av en uppgörelse mellan riken. Ett slott kan avyttras till ett annat rike som en del av krigsskadestånd eller som en del av en kapitalsumma i lösen för en tillfångatagen kung, hertig eller biskop, eller kan säljas till ett annat rike för en större summa pengar som går direkt till krigskassan inför ett krig. Det är alltså inget som privatpersoner sysslar med.

Men vad kostar det?

Vill man bygga ett hus kostar det omkring ett halvt till ett pund silver i veckan för att anlita de hantverkare som behövs och skaffa materialet som krävs. Det kan ta omkring en vecka för ett träruckel till ett år för ett stenhus att bygga. Att köpa ett existerande hus kan kosta ungefär lika mycket som det kostade att bygga det, med lite variation beroende på skick. Räkna med att "kostnaden" för ett hus ligger i nivå med 80 silver per person och månad som arbetar på det. En hantverksmästare kommer att kosta ca ett pund silver per person och månad. Materialkostnaden kan enkelt sägas gå på lika mycket till, och inredning och lösöre går på lika mycket till. Arbetskostnad gånger tre är med andra ord ett rimligt pris för att uppföra och inreda en byggnad. Lägger man till markkostnaden så blir det lätt astronomiska summor: ett slott med centraltorn och fyra hörntorn och en besättning på ca 150 pers plus knektar borde inklusive den mark som krävs för att försörja det vara värt omkring 260 000 pund eller 63 miljoner silvermynt!
 

Byggnad Tidsåtgång Antal arbetare
Vindskydd En kvart En person
Skjul En vecka Två personer
Hus En månad Fem personer
Borghög med palissad och trätorn Två månader En byggherre (hantverksmästare), 20 arbetare
Herrgård Ett år En byggherre (hantverksmästare), en murarmästare (hantverksmästare), en snickare (hantverksmästare), 100 arbetare
Borg Ett år per torn (centraltornet är också ett torn) En byggherre (hantverksmästare), två murarmästare (hantverksmästare), en stenhuggare (hantverksmästare), en snickare (hantverksmästare), ett tusental arbetare.
Katedral Ett decennium eller mer En byggherre (hantverksmästare), fem murarmästare (hantverksmästare), fem stenhuggare (hantverksmästare), fem snickare (hantverksmästare), en målarmästare (hantverksmästare), något tiotusental arbetare.

Tabell Kluris-01: tid och arbetaråtgång för att bygga något

Underhåll och försörjning

Avkastningen från ett tunnland mark är i medel 1 mark silver (160d), vilket jag nämnde tidigare, fast inte nödvändigtvis i pengar. Räkna med att en tiondel av detta kommer i länsherrens kassakista/lagerbyggnader/vägar/murar/kvarnar/etc (dvs 16d per tunnland), brutto. Detta ska gå till vägunderhåll, murar, kvarnar, offentliga byggnader et cetera. Var och en av de anställda på slottet kostar en kasse pengar per år (480 silver per år eller grovt räknat 2 pund). Ett typiskt slott har en besättning på ca 100-150 pers plus knektar. 300-400 pund per år är va du behöver för att försörja ett slott, vilket ger att du behöver ca 6000 tunnland för att försörja slottet. Detta är inte inräknat eventuell lyx till slottsherre, hustru eller andra riddare. Om vi avrundar lite snyggt så behöver du ungefär lika mycket till för att få dagsverken och skatt för att försörja det av egendomarna som inte är slott, dvs 6000 tunnland till, plus lite till för lyx och militära resurser. Vi hamnar nånstans i storleksordningen 20000 tunnland för att försörja ditt slott med omgivning.

Vid det här laget upptäcker man att det är något knasigt med Eons prislistor. Givet att ett tunnland ger en avkastning på ca 160 silver per år så får man nämligen att en person får ca 7 ggr så mycket lön som han borde, vilket gör att hela beräkningen rasar. Av detta bör man få såpass mycket huvudvärk av räknandet att man lägger ner och konstaterar att slottet är självförsörjande, eftersom det kräver en rätt schysst revidering av prislistorna för att man ska få matten att gå ihop. Och eftersom ett slott är ett ekonomiskt system som växer fram över generationer, varför skulle det vara annorlunda? Ett slott som är för stort kräver mer landområden varför ett närliggande slott nedrustas. Ett slott som är för litet gör att man kan klämma in ett slott till i närheten, eller bygga ut det existerande. På det stora hela så upptäcker man att till slut är slott självförsörjande - varje slott kommer med den mängd mark som krävs för att det ska fungera.< Föregående

Se även
shayuna.jpg
Omröstning
Skulle du kunna tänka dig att betala för konventsäventyrsserien om Yukikaze i tryckt form?
  
Prenumerationer

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.