Hem arrow Övriga rollspel arrow Gondica arrow Klurisar i Eon
Senast uppskickade filer
2010-02-06
Downloads
FileT10_2.5.rtf
2009-01-06
Downloads
FileT10_2.4.rtf
2008-09-08
Downloads
FileT10_2.3.rtf
Sök filer
Sök efter: 
Sök namn: 
Sök beskrivningar: 


Klurisar i Eon PDF Skriv ut E-post
Användarna tycker:: / 35
DåligtBra 
Skrivet av Krister Sundelin   
2005-05-17
Artikelindex
Klurisar
Utmattning
Det okända vapnet
Lans, lans och lans
Pain don\'t hurt
It\'s only a flesh wound
Vapens stora bräcklighet
Bakvänd fäktning
Enhandat tvåhandat
Alkemi enligt salamitaktiken
Den tomma effekten
Dubbel effekt
Mitt slott är min borg
Rekursiv ålder

Vapens stora bräcklighet

(Tolkning/Ändring)
Ska man vara petig så går vapen sönder alldeles för lätt i Eon. Detta behöver dock inte resultera i en helt ny regel, utan man tolkar regeln om Brytvärde (sidan 114 i regelboken) lite annorlunda än vanligt och kompletteras enligt nedan. Om slaget för BRYT misslyckas så går det inte av. Däremot är dess egg att betrakta som förstörd, balansen helt fel, trästången i ett spjut, stångvapen eller trästav är sprucken och/eller fästet skadat. Det blir en nivå svårare (+Ob1T6) att hantera vapnet och det gör en tärning mindre i skada, dock minst personens grundskada. Denna svårighetsökning och skademinskning är inte kumulativ. BRYT sjunker inte till noll och vapnet kan fortfarande repareras. Om slaget för BRYT däremot fumlas så går vapnet av med ett ljudligt "tjing" eller "knäck", BRYT blir omedelbart noll och vapnet kan inte längre repareras. Möjligen blir det en fin souvenir.

Att man får skada om slaget mot BRYT misslyckas ska tolkas som att vapnet ger med sig och inte stoppar anfallet helt, inte som att det går av.

Reparerbara skador repareras genom att eggen slipas och poleras, klingan rätas ut och eventuellt härdas om, trästången limmas och lindas och fästet görs om. Svårighetet för reparationen bestäms av hur många gånger som slaget mot BRYT misslyckas. I grund är den Lätt (Ob2T6). För varje gång som slaget misslyckas blir svårigheten en nivå högre (+Ob1T6). Ett vapen där slaget mot BRYT misslyckats två gånger kan alltså repareras med en svårighet på Svår (Ob4T6). Kostnaden för sådant underhåll motsvarar två dagars arbete hos en god hantverkare plus en dag extra för varje gång som slaget för BRYT misslyckades. Räkna med en kostnad på ett silver per arbetsdag.

Om vapnet inte var förstört (slaget för BRYT misslyckades inte) så räcker med att reparationsslaget ska lyckas för att vapnet återställs i sitt tidigare skick. Sådant underhåll kan och bör utföras om man vill behålla vapnens kvalitet.

Om vapnet däremot var förstört (slaget för BRYT misslyckades) så gäller följande: om reparationsslaget lyckas perfekt återställs vapnet till sitt tidigare skick. Om slaget bara lyckas så återställs vapnet till sitt tidigare skick men med –2 i BRYT. Ett misslyckat slag innebär att vapnet delvis repareras men har –5 i BRYT och skademodifikationen kvarstår. Svårighetsmodifikationen återställs dock. Ett fumlat slag innebär att vapnet inte kan repareras och att hantverkaren gjort det omöjligt att försöka på nytt. Vapnet är numera att betrakta som förstört.

För yxor, stångvapen och spjut finns möjligheten att skaffa en ny stång till vapnet, förutsatt att bladet, spetsen eller huvudet fortfarande står att finna. Detta kostar som en trästav och BRYT återställs helt. Detta sätt att reparera stångvapnet eller spjutet fungerar även för vapen där stången har gått av helt. I absolut värsta fall kan man bli tvungen att räta ut spetsen och slipa om den, men i så gott som samtliga fall går stången av innan spetsen tar någon irreparabel skada.< Föregående

Se även
valkyria.jpg
Omröstning
Skulle du kunna tänka dig att betala för konventsäventyrsserien om Yukikaze i tryckt form?
  
Prenumerationer

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.