Det finns en del som inte är helt solklart vid ett första besök här av en person som inte är insatt inom rollspelshobbyn eller för den delen mina intressen. Därför tänkte jag reda ut lite begrepp här.
Ja, vad är en "Fiver"? Det är TV-serien Babylon 5s motvarighet till Star Treks "trekkies" eller "trekkers". Det är helt enkelt en samlingsbeteckning på de som tycker om Babylon 5 mer än att de bara tittar på det regelbundet. Fivers är den sortens människor som gärna pratar om TV-serien, sätter upp websidor om saken, samlar alla möjliga saker med anknytning till serien (bilder, muggar med tryck, pennor, tröjor, modeller med favoritrymdskeppen och liknande saker) och i största allmänhet tycker att Babylon 5 är det bästa sedan pizza och färdigskivat bröd.
De flesta Fivers är som jag. Jag samlar på musiken från TV-serien, jag spelar in alla avsnitt när de sänds och ser gärna om dem, och jag sitter gärna med likasinnade och analyserar avsnitten ut, in, fram- och baklänges. Men jag har ett liv utanför både rollspel och Babylon 5. Videoband och rollspelsböcker går inte att äta.
Layouten är ett verktyg för att presentera innehållet på ett lättläst och intressant sätt. Syftet är att fånga läsarens intresse länge nog för att han ska börja intressera sig för innehållet och för att göra innehållet lättläst. Den här sidan är lite av en lekplats för mig, där jag experimenterar med layout och webdesign för att uppnå dessa syften. Det innebär att olika sidor har ganska så skilda utseenden och att det inte finns någon gemensam och övergripande design för Smedjan. Men det är smällar man får ta.
Jag använder för övrigt Frontpage 98 och Photoshop för att skapa sidorna i Smedjan. Jag vet att det finns en hel del som fnyser kraftigt åt användandet av en webeditor, men saken är den att utan webeditorn hade jag blivit tvungen att ägna minst fem gånger så lång tid åt HTML-hackande och webdesign och att innehållet därmed skulle bli lidande. Jag sitter alltså i valet mellan att ha hög ballfaktor i HTML-hackarvärlden och att ha hög kvalitet på innehållet och hög uppdateringstakt. Gissa vad jag väljer?
Det andra kriget på internet rör vilken browser man helst ska använda. För egen del är jag helt neutral - jag använder Opera 4 just nu och är totalt neutral i kriget mellan Netskräp och Exploder. Det är en trevlig webbläsare som jag tycker mycket om.
Rollspel (och nu menar jag hobbyn, inget annat) är en fritidssysselsättning. Det går ut på att en kasse kompisar samlas och har skoj ihop genom att skapa en spännande berättelse tillsammans. Man fantiserar i grupp, helt enkelt.
Den här sidan är skapad för att bjuda på några av mina alster. Allting som finns här är gratis. Vem som helst får ladda ner dess innehåll och använda det hur som helst, så länge ingen förtjänst görs och källan uppges.
Det är klart, om någon skulle bli så tacksam att denne vill bjuda mig på en pizza så tänker jag inte tacka nej.
Rävsvans Förlag är ett varumärke - än så länge är det inget riktigt företag - som jag har valt att publicera mina egenkonstruerade rollspel under. Jag tror inte att någon av Sveriges rollspelssförläggare skulle vara intresserade att publicera dem, så därför gör jag det själv. Jag skulle gärna se mina rollspel (i första hand Västmark) på rollspelsbutikernas hyllor, men jag har helt enkelt inte råd. Därför finns de att ladda ner helt gratis här.
...finns det gott om i Rollspelssmedjan. I synnerhet sidorna för FMMSL och Playelf är sprängfyllda av satir och det finns också en del på sidorna för Ereb'98. Satir är ett mycket praktiskt och roligt sätt att framföra sina åsikter och därför ett sätt som jag gärna använder mig av. Satiren drabbar här själva rollspelshobbyn, rollspelshobbyns tidiga historia, en viss mjukporrtidning och diverse politiska åsikter som jag inte håller med om. Jag erkänner att det inte håller samma litterära nivå som till exempel Jonathan Swifts "Ett anspråkslöst förslag", men satir är det likafullt. Satir är dock lite av ett tveeggat svärd, eftersom den kan slå tillbaka på satirikern om den som läser det inte förstår att det är satir. Men de som inte känner igen satir när det träffar dem i ansiktet har antingen missat en viktig del av litteraturundervisningen i skolan eller fått en alldeles för stor del av verkligheten för att kunna skilja på satir och verkliga åsikter.
Varför en smed som bakgrund? Tja, det beror i första hand på att jag konstruerar rollspel och presenterare dem på den här sidan, och det finns få saker som är så bra förknippade med konstruktion som en smed. En byggjobbare eller arbetare på Volvo-bandet kanske hade varit mer tidsriktig, men det finns en viss romantik kring smedjor och smeder. Dessutom är smedens arbete mer hantverk än arbetet vid bandet, precis som de rollspel jag konstruerar.
Smeden fyller en dubbel funktion. Hittar du en smed i stil med den längst ner till vänster på den här sidan så är det en bildlänk tillbaka till första sidan.