l_teckning.gif (2523 bytes)
Lektion 1: tålamod är en dygd!

Hur tecknar man sin egen Tuva? Tja, jag ska nog inte säga att "det inte är så svårt" eftersom jag trots allt har en kasse erfarenhet av att teckna. Men några små trick har jag i bakfickan, och några av dem tänkte jag lära ut här.

Det viktigaste med den här lektionen är tålamod. Jag vet att många vill ge sig in och teckna svansvinklar, svärdsknappar och näsor nu med en gång, men det tar vi sen. Även jag själv måste allt för ofta anstränga mig för att inte ge mig in i detaljorgier, så det är en svår lektion. Poängen är dock att vi måste få figur och kroppsställning rätt. Det är som ett hus: lägger man inte en god grund så kommer huset att rasa, oavsett hur mycket tid vi lägger ner på detaljerna. Så hav tålamod och låt bli att fippla med finliret!

 
Klicka för stor bild
Klicka för stor bild
 
     

Vi börjar med det grundläggande, figur och kroppsställning. Det är faktiskt nästan det viktigaste. Allt annat är detaljpill, men får man inte figuren och kroppsställningen rätt så hjälper det knappt hur mycket tid man lägger ner på detaljerna. På det här stadiet är vi mer intresserad av former än streck.

Jag har lagt ett streck mitt på framsidan av kroppen för att hjälpa till med att placera ut andra saker. Jag är inte heller helt nöjd med högerbenets placering, och det skulle förmodligen behövas lite mer rumpa. Att jag ser detta redan nu är bara bra, eftersom det innebär att jag fortfarande har tid att reparera misstagen.

Jo, just det: teckna med tunna streck. Ta inte i för kung och fosterland. Jag hjälper upp lite med Photoshop och "Intensitet/Kontrast"-inställningarna, men du bör knappt ens se hjälplinjen i mitten på ditt papper.

 
Klicka för stor bild
Klicka för stor bild
 
     

Här har jag börjat att lägga på kläder och andra detaljer. Ansiktets stödlinjer sätts ut innan håret läggs på plats. En mittlinje används för att få ögonen rätt i sidled, liksom näsa och mun, och en linje horisontellt i mitten används för att placera ögonen rätt. Jag började också lägga ut hårets konturer, inklusive den obligatoriska pannluggen som en Tuva bara måste ha.

Även bröstkorgen har "fyllts ut" lite för att göra plats för brösten. Annars har jag mest lagt till klädernas konturer, samt förberett för ansiktet. Även svansen är på plats, men även detta är mest arbete med form. Detaljerna kommer senare.

 
Klicka för stor bild
Klicka för stor bild
 
     

Så, i vår tredje bild har ansiktet kommit på plats. Jag har fortfarande kvar hjälplinjerna, men de suddas ganska snart ut. Lägg märke till att jag inte gör så mycket med ansiktet - en skugga under näsan räcker långt, liksom en skugga av överläppen och underläppens undersida. Ögonen likaså - jag brukar nöja mig med ögats överkant, kanske med lite förstärkning av ögonfransarna, och sedan iris och pupillen. Därefter ett streck för ögonbrynen. Det är allt.

Konsten med att teckna en Tuva är egentligen inte att pilla dit varenda detalj, utan att teckna dit de detaljer och linjer som behövs. Det är en rätt stor skillnad.

Jag har också börjat göra mig av med kroppens stödlinjer och även rättat till en del smådetaljer som knänas placering i höjdled. Lite mer rumpa har hon också fått, och jag förlängde skölden i överkant lite.

 
Klicka för stor bild
Klicka för stor bild
 
     

Så, nu börjar vi närma oss slutresultatet. Håret har börjat få lite mer streck och jag har också börjat vecka kläderna.

Kläder är normalt ett härke. Titta på en normal tröjärm, och jämför sedan med bilden. Ser du skillnaden? Just det, den riktiga tröjärmen har veck precis överallt, men Tuvas tunika har bara lite veck i armbågstrakten. Ändå räcker det för att tala om för ögat att tunikan faktiskt består av tyg. Återigen, tänk på att tricket är att få fram bilden med precis lagom streck.

 
Klicka för stor bild
Klicka för stor bild
 
     

Sådär, då är vår Tuva klar. Nästa gång tar vi en titt på detaljpillet, framförallt ansikten, händer och fötter. Nån gång i framtiden ska vi ta en titt på hur man färglägger i Photoshop, och vi ska även titta lite på anatomin. Men det gör vi sen.

 


[ Lektion 1 | Lektion 2 ]

smed.gif (2675 bytes)