Hem arrow Västmark arrow Artiklar arrow Om den gamla tron
Senast uppskickade filer
2010-02-06
Downloads
FileT10_2.5.rtf
2009-01-06
Downloads
FileT10_2.4.rtf
2008-09-08
Downloads
FileT10_2.3.rtf
Sök filer
Sök efter: 
Sök namn: 
Sök beskrivningar: 


Om den gamla tron PDF Skriv ut E-post
Användarna tycker:: / 1
DåligtBra 
Skrivet av Krister Sundelin   
2005-04-09
Artikelindex
Den gamla tron title=Den gamla tron på Lyonia
Sida 2
De gamla, nuvarande och kommande gudarna
I praktiken
Geis
Offer
Högtider

Det finns alldeles för lite information om den gamla tron i Västmarks regelbok. Det är ett tillkortakommande som har börjat tillrättaläggas. Här presenteras en liten förhandstitt om den gamla tron från den kommande modulen om riket Västmark. Mer kommer i den modulen - detta är bara ett litet utdrag.

Den gamla tron är Lyonias äldsta invånares religion. Den fanns på Tire Nam Beo före allt vad kristendom och Wotandyrkan heter. Då, i den gamla eran vandrade älvorna bland de dödliga och man lyssnade på djuren. Gudarna var goda mot folket och folket levde väl.

Så började andra krafter röra sig oroligt och göra intrång på de redan tillbakaträngdas marker. Kung Constant kom till Britannien med läran om en enda gud och han drev undan de gamla och krossade deras välde på ön. De gamla skrattade när Vortigen i spetsen för saxarna lade under sig kung Constants tron. Den nye kungen och hans gud Wotan visade sig inte bättre än sin föregångare. Trots detta hyste de gamla hopp, men så kom Uther med Merlin vid sin sida och införde återigen kristendomen. Efter Uther kom Arthur och Galahad som fäste korset säkert i jorden. Till den gröna ön i norr kom vandrare som stal folkets hjärtan och förhäxade dem med löften om evigt liv. De gamla drevs ut av sina egna söner när kristendomen anlände.

Till Tire Nam Beo kom de kristna från söder i form av saxare som övergivit sin gamla tro. Med våld och brutna löften drevs de gamla framför sig allt längre norr ut. Saxarna stannade tillslut men inte kristendomen den spred sig till de som förut varit det gamla troget och snart fanns korsen över hela ön. När kristendomen spred sig över världen drog sig älvorna tillbaka de dolde sig och sin boningar. De slutade vandra bland de dödliga.

Men trots kristendomens triumfer levde det gamla kvar, de gamla gudarna dyrkas i det fördolda och på avlägsna platser utförs deras ceremonier.< Föregående   Nästa >

Se även
dark-jidai-senshi.jpg
Omröstning
Skulle du kunna tänka dig att betala för konventsäventyrsserien om Yukikaze i tryckt form?
  
Prenumerationer

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.