Hem arrow T10-systemet arrow Skymningshem arrow Om världen i Skymningshem
Senast uppskickade filer
2010-02-06
Downloads
FileT10_2.5.rtf
2009-01-06
Downloads
FileT10_2.4.rtf
2008-09-08
Downloads
FileT10_2.3.rtf
Sök filer
Sök efter: 
Sök namn: 
Sök beskrivningar: 


Om världen i Skymningshem PDF Skriv ut E-post
Användarna tycker:: / 1
DåligtBra 
Skrivet av Krister Sundelin   
2005-04-12

Världen Fo'ur är till största delen täckt av vatten. Althea, eller Gudarnas hemvist, är synlig nästan hela tiden och täcker stora delar av den gröna himlen. En liten svag sol gör att det aldrig är helt ljust ens mitt på dagen, utan världen befinner sig i ett skymningsdunkel. Nattetid flammar enorma norrsken över himlen och ibland lyses himlen upp av, bokstavligt talat, blixtar från klar himmel. Ett arktiskt bälte runt om världens ekvator skiljer det norra halvklotet från det södra och det är varmast vid polerna.

Det finns väldigt lite land. Mestadels består den fasta marken av korallöar, vulkanöar eller sandrev – annat land finns knappt. Städer och byar står på pålar i grunda laguner, eller driver med havsströmmar och fiskstim som jättelika flytande städer av båtar. Skogar med enorma träd står med kronor högt sträckta mot himlen och rötterna djupt ner i gyttjan under vattenytan. Här och där sträcker sig en trollkarls torn mot himlen, evigt, mystiskt och ointagligt.

Släkten

Det finns fyra intelligenta släkten i denna värld. Människor är de tekniskt mest avancerade. Det är de som oftast bygger städer och byar på pålar, och deras samhällen är ojämförligt störst. Därnäst kommer de nomadiska thrakinde, utterliknande varelser som följer med fiskstimmen i deras vandring i haven. De är nästan lika många som människor, men inte riktigt, och de har en lägre teknologisk nivå, ett stamsamhälle och en shamanistisk religion. Det mest fåtaliga släktet  är iynisin, nästan människolika med skillnad för klor på fingrar och tår, hårväxt längs med ryggraden och spetsiga öron. Samtliga dessa tre släkten är tillgängliga som rollpersoner.

Det fjärde släktet, som man inte kan spela, är Stacken. Stacken besätter människor och thrakinde – iynisin är immuna. En person som blir besatt tappar all individualitet och blir en del av Stackens samhälle där alla är en del av helheten. Att bli besatt av Stacken är något som majoriteten av människor fruktar.

Samhällen

Iynisins samhälle är det mest homogena. De lever i små familjer, ganska isolerade, i ett samhälle där alla unga skolas i stridskonster sedan barnsben. En djup religiös vördnad för liv kombinerat med en inre aggressivitet har lett till ett samhälle där iynisin lär sig stridskonst för att undvika att skada varandra och andra. Genom självkontroll och meditation håller de aggressiviteten i schack. Iynisin lär ut en vördnad och respekt för äldre och en tolerans och hänsyn gentemot yngre.

Thrakinde lever i en samlande och nomadisk kultur där de följer fiskstim och havskor. De har en shamanistisk tro där allt har en ande. Deras shamaner kan utmana onda andar som gör dem sjuka och om nödvändigt använda sig av en giftig orm för att döda den onda anden. Deras harmoniska samhälle hotas bara av revirtvister och av Stacken.

Människor har ingen homogen kultur. Några samhällen lever nomadiskt, andra är bofasta. Några lever av fiske, andra av handel. Några har en monoteistisk religion, andra en polyteistisk eller shamanistisk. De flesta hatar Stacken, andra vördar den som gudar.

Stacken har inget egentligt samhälle. Varje Stack lever för att skydda sig själv, för att utöka sin kunskap och för att sköta om sin drottning. Trots att varje Stack består av upp till tusen individer så är den ändå inte ett samhälle. Den är snarare en enda stor entitet av sammanlänkade hjärnor. Med undantag för de få samhällen som vördar Stacken som gudar, där det finns gott om villiga kandidater, så måste Stacken ofta ta folk till fånga för att kunna besätta dem.

Den tekniska utvecklingen är hämmad av att man har ont om metaller. Den mest avancerade metallproduktionen är hantverksmässig och omständlig men kan mycket väl rivalisera med och till och med överträffa modernt specialstål. Hantverket har här hållits vid liv av framförallt iynisin som sedan efterhärmats av människor, vilka dock inte har samma hantverkstradition.

Observera att metaller inte är obefintliga, bara ovanliga och dyra. Detta gör att saker som vi tar för givna (i synnerhet i fantasygenren), till exempel metallrustningar som ringbrynja eller plåtrustningar, helt enkelt saknas på Fo’ur. Avsaknaden av metaller gör också att man tvingats finna många andra lösningar på diverse problem.

Utöver de få järnföremål som man kan byta till sig för stora mängder av andra varor så finns det andra metallföremål som man tror är skapade av trollkarlarna i tornen. Ingen annan kan bearbeta de metaller som trollkarlarna använder sig av, metaller som är så hårda att de aldrig repas, böjs eller går av, aldrig rostar och inte ens blir glödvarma i den hetaste av eldar.

< Föregående   Nästa >

Se även
aki03.jpg
Omröstning
Skulle du kunna tänka dig att betala för konventsäventyrsserien om Yukikaze i tryckt form?
  
Prenumerationer

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.